Vila i frid, Linkan

Det är med stor sorg IFK Göteborg har nåtts av beskedet att Stefan Lindqvist har avlidit i sviterna av ALS.

Under söndagen somnade Stefan Lindqvist in efter att ha levt med förlamningssjukdomen ALS, amyotrofisk lateral skleros, i mer än tio års tid. Han blev 52 år gammal.

IFK Göteborg minns sin förre lagkapten, mittfältaren med den fina passningsfoten, kämparviljan och den stora spelförståelsen. För att nämna en del av hans skicklighet på fotbollsplanen. Vi minns främst personen ”Linkan”, som med sin värme, generositet och omtänksamhet hellre tänkte på andra än valde en plats för sig själv i strålkastarljuset. Som spelare såväl som lagledare i klubben efter karriärens slut.

Så sent som i somras hyllades Stefan av både gamla lagkamrater och IFK Göteborg när en legendarmatch spelades till hans ära och för att uppmärksamma kampen mot ALS. Det var inför Blåvitts allsvenska hemmamatch mot Gif Sundsvall i juli som IFK Göteborgs legendarlag – tränat av gamle tränaren Roger Gustafsson – mötte hans förra klubb Halmstads BK – tränat av förbundskaptenen Janne Andersson.

Stefan fotbollsfostrades i just HBK, som han lämnade för spel i schweiziska Neuchâtel-Xamax FC 1990. Det blev knappt ett år där innan han kom till IFK Göteborg. När Stefan kom till Kamratgården från Schweiz hade Blåvitt precis vunnit sitt första SM-guld sedan 1987. De kommande sex åren blev det ytterligare fem SM-guld – samtliga med ”Linkan” i laget. Han var också en av de bärande spelarna i det blåvita lag som nådde kvartsfinal i Champions League 1995.

I sorgen tänker vi särskilt på Stefans fru Ulrika och döttrarna Victoria och Annie.

Tack för minnena, Stefan. Vila i frid.