Storseger i kvalderbyt

Klara för svenska cupen.

Tidig ledning – sedan var vi numret större än Öis matchen igenom. I sista kvalomgången till Svenska cupen vann vi med klara 6–1 och kvalificerar oss och därmed till turneringen, för första gången någonsin.

När vi ställdes mot Öis i slutet av september fick vi dela på poängen. Att vi hittat formen, utvecklats och blivit ett bättre fotbollslag sedan dess framgick tydligt av hur vi tog oss an slutomgångarna i division 1. I dag manifesterades det på nytt, och det började med bara dryga minuten på matchklockan.

Ebba Fjordskär, som verkligen hittat målformen på sistone, fick fritt läge och gav oss ledningen med en iskall chipp.

Om 1–0 målet var snyggt var Malva Larsson 2–0 i den 13:e minuten något alldeles extra, för då klev vår lagkapten fram och sköt från halva plan – helt otagbart för Öis-målvakten.

Tjugo minuter senare ökade Leia Molund på ledningen, framspelad av Ebba Fjordskär – och även om Molunds sträckta högervrist inte var från halva plan, kom även trenollan efter ett läckert distansskott.

Bara två minuter senare slog Victoria Svanström en hörna från höger som Alicia Hellström kunde stöta in i öppet mål efter ett olyckligt målvaktsingripande.

Andra halvlek började som den första – med ett tidigt mål framåt. Ebba Fjordskär som hade tagit sig fram längs vänsterkanten slog en diagonal passning efter marken in i straffområdet, varpå Isabella Svanström tryckte till med vänsterfoten och gjorde 5–0.

Därefter följde en period där vi kontrollerade matchen utan att vare sig skapa eller släppa till målchanser – en ordning som bröts i den 80:e minuten när Öis reducerade på frispark.

Sista ordet fick Ebba Fjordskär som satte 6–1 i 86:e minuten, efter Felicia Holmbergs vältajmade passning.

Storsegern innebär att vi är klara för Svenska cupen 2024.

– ­Första timmen genomför vi helt perfekt. Det är fruktansvärt hög klass. Vi har fem olika målskyttar och elva spelare som knappt sätter en fot fel. Sammantaget är vi fantastiskt glada över det vi lyckats åstadkomma och ser fram riktigt tuffa cupmatcher till våren, säger Peter Svanström.