Vidare efter förlängningsdrama

Svängig historia slutade med avancemang.

Det började tufft och svängde friskt. Men till slut besegrade vi Ljungskile SK i Svenska Cupens första kvalomgång – efter sent förlängningsavgörande.

Efter helgens topprestation fick vi en betydligt tyngre matchinledning, när vi under onsdagskvällen sparkade i gång kvalspelet till nästa års upplaga av Svenska Cupen.

Hemmaspelande Ljungskile började klart bäst, och efter knappt tio minuter undkom vi ett underläge och räddades av ribban. Sedan var LSK fortsatt det bättre laget, något som snart skulle straffa sig för vår del – två gånger om.

Första baklängesmålet kom i minut 17 – och strax därefter utökade hemmalaget sin ledning. Med bara 20 minuter på matchklockan var uppförsbacken därmed rejält brant.

Men några planer på att ge upp tycktes vi dessbättre inte ha. Tvärtom lyckades vi höja oss några snäpp, och mot slutet av första halvlek var det vår tur att få dubbel utdelning.

Isabella Svanström reducerade med ett kanonskott från distans, sedan satte hon även dit kvitteringen.

2–2 och en skön upphämtning att ta med oss in i halvtidsvilan, trodde vi…

För i halvlekens absoluta slutskede kom en riktig kalldusch när Ljungskile SK tog ledningen på nytt.

Andra halvlek fortlöpte betydligt stabilare, men vi behövde våga gå framåt för att inte se oss utslagna, redan i första kvalomgången.

Sagt och gjort, vi attackerade frenetiskt – och i 73:e minuten kunde Lisa ”Mini” Johansson kvittera ännu en gång.
Det kunde blivit ytterligare en kalldusch när Ljungskile fick straff i den 90:e minuten. Men en oerhört viktig räddning av Johanna Henriksson höll oss vid liv. Några fler mål blev det inte, åtminstone inte under ordinarie tid.

I stället oavgjort och förlängning.

Under förlängningen skapade vi flertalet chanser att avgöra, men målen uteblev och klockan tickade mot straffar, men då hade Lisa Palm andra planer, för efter en hörna i matchminut 120 nådde hon högst och satte segermålet.

En seger som innebär att vi får kvala vidare i jakten på en plats i Svenska Cupens gruppspel.

– Första halvlek är vi slarviga och inte tillräckligt påkopplade, vilket höll på att straffa sig i dag. Att matchen ändå lever efter första 45, beror på ett par riktigt bra individuella insatser. När vi kliver in i andra halvlek lyckas vi etablera längre anfall, samtidigt som vår backlinje spelar upp sig. Allra mest tar vi såklart med oss att vi vänder och vinner, det ger en vinnarkänsla att bygga vidare på, konstaterar Peter Svanström.