Valberedningens nomineringar

I november meddelade IFK Göteborgs valberedning att Mats Engström är vårt förslag som föreningens nya ordförande. Sedan dess har vi arbetat med de återstående posterna i styrelsen inför årsmötet 2018. Nu är detta arbete klart och presenteras nedan.



Kortfattat har processen gått till så att valberedningen först samtalat med alla i styrelsen, samt andra personer i och runt föreningen, för att sätta sig in i arbetet och göra en behovsanalys. Vi har sedan tagit del av alla olika förslag på namn som kommit in för att matcha dessa mot behovsanalysen, vilket brukar innebära intervjuer av en handfull personer till varje vakans.

Valberedningen vill särskilt passa på att tacka för alla förslag som har kommit in. Ett par av de inkomna förslagen återfinns bland våra nomineringar till nyval. Enligt stadgarna ska valberedningen till sig adjungera en representant från den sittande styrelsen och i år har detta varit Mats Engström.

Styrelsen arbetar för att skapa en tydligare kommunikation och en ny sportslig satsning bland annat i form av konsekvent och långsiktig strategi för vår fotbollsakademi, där kravet på kortsiktiga sportsliga resultat inte skymmer en sund och långsiktig strategi i föreningens verksamhet. Effekterna av detta arbete är avgörande för föreningens framtid. Vår uppfattning är att styrelsen är på god väg i sitt arbete.

Ser man till behovsanalysen är det ett par saker som valberedningen fokuserat extra på i år. Kompetens för att dels fortsätta öka föreningens intäkter samt också att och utveckla den sportsliga förmågan. Tittar vi ett par år tillbaka har flera styrelsemedlemmar med lång tid i föreningen lämnat och ersatts av yngre förmågor. Vi tror därför att det nu är viktigt att styrelsen får konsolidera sig och öka kontinuiteten i sitt arbete.

Styrelsen kan bestå av sju till nio ledamöter samt en ordförande. Styrelsen konstituerar sig själv, det vill säga man fördelar arbetsuppgifter, exempelvis kassör och sekreterare efter eget gottfinnande. I nuläget har styrelsen bestått av åtta ledamöter samt en ordförande.

Efter samtal med styrelsen föreslår vi nu att styrelsen ökas med en ledamot. Det beror på att det finns behov och att det finns intressanta kandidater att nominera. Sett till personliga egenskaper och förmågor värdesätter vi att man är villig att jobba hårt för föreningen, att man ser styrelsen som ett lag och att hjärtat klappar starkt för föreningen.

Sedan tidigare har Frank Andersson meddelat att han inte kandiderar till omval. Dessutom har Mikael Kjellström meddelat att han lämnar styrelsen ett år i förtid. Olof Myhrman har meddelat att han inte ställer upp till omval med hänsyn till tidsbrist.

Halva styrelsen går upp för omval eller nyval vid respektive årsmöte. Anna Axvi och Mats Ahdrian sitter på mandat som löper ytterligare ett år.

Vi föreslår omval, på två år, av följande ledamöter:

Jakob Andreasson, kassör.
Jakob är mycket kunnig och djupt engagerad i den speciella fråga som fotbollsekonomi är i dessa tider. Det är inte en mans verk, men Jakob har varit en viktig pådrivare i styrelsens arbete med att pressa ner utgifterna för att snarast möjligt nå ekonomisk balans.

Andreas Johansson, ledamot.
Andreas är tongivande i det långsiktiga arbetet med att förtydliga föreningens budskap och kommunikation.

Cecilia Andersson, ledamot.
Cecilia tar ett stort ansvar för föreningens säkerhetsarbete och har genom sin civila roll som rektor på Änglagårdsskolan en tät anknytning till Akademin.

Vi föreslår nyval, på två år, som ledamöter:

Richard Berkling, 45 år, VD på CPAC Systems (helägt dotterbolag till AB Volvo).
Valberedningen nominerar Richard för att han har en innovativ syn på sponsorskap, kommunikation och identitet. Föreningens sponsorer är otroligt viktiga och det är också en föränderlig marknad som just nu är inne i skifte som kräver affärsutveckling från föreningens sida. Richard har i sitt yrke visat prov på innovation, kunskap och förståelse exempelvis för hur man bör jobba med CSR-frågorna. Richard har varit en trogen supporter på läktaren sedan unga år.

Peter Brandt, 42 år, advokat på Wistrand.
Peter är specialiserad på skatterätt och har också erfarenhet av föreningsrelaterad juridik. Han har regelbundet haft ett gott samarbete med föreningen i juridiska frågor. Den blåvita spelarkarriären kulminerade med några år som back i pojklaget i slutet på 80-talet. Föreningen har av hävd en jurist i styrelsen, och som världen ser ut är det allt viktigare.

Vi föreslår nyval på ett år (fyllnadsval efter Mikael Kjellström respektive Mats Engström):

Anders Ovdahl, 55 år, VD Convesta.
Anders är egen företagare inom fastighetsutveckling. Bördig från Strömstad och med långt förflutet i Norge är han numera verksam i Göteborgsområdet. Anders är driftig och konkret i sitt arbete och han har bidragit till att driva flera utvecklingsprojekt i hamn, exempelvis hybridgräsplanen.

Kennet Andersson, 50 år, egen företagare.
Ett välkänt namn som inte kräver mycket presentation i sig. Från valberedningens menar vi att Kennet är ett gott val utifrån sin sportsliga kompetens, men också för att han är väl förtrogen med vilken satsning och vilket arbete som krävs för att som idrottsman ta sig till de allra högsta internationella nivåerna. I en förening som satsar på den egna ungdomsverksamheten kommer Kennet att bli en god ambassadör och länk mellan styrelse och aktiva.

Med detta överlämnar vi vårt förslag till medlemmarna för bedömning.

Läs även:
» Valberedningen nominerar Engström

JOAKIM BRINKENBERG
KENT OLSSON
MARCUS TOREMAR