Var står IFK Göteborg inför halvtid i allsvenskan?

Fotboll är mycket känslor. Utan känslor så upphör existensberättigandet för en klubb som IFK Göteborg. Detta ska vi respektera och uppmuntra i så stor omfattning som möjligt. När det kommer till beslutsfattande så måste fakta få göra ett lika stort avtryck. Jag vill här berätta om var ledningen för IFK Göteborg står i båda avseendena – känslor och fakta.

När vi gick in i 2020 gjorde klubben detta med gott självförtroende efter ett bra första genomfört år på den långsiktiga affärsplan som är fastslagen av styrelsen. Ekonomin hade förbättrats avsevärt, organisationen skulle ta sats mot de mål som var uppsatta och vår A-trupp arbetade fokuserat med att fortsätta utvecklingen från 2019.

Vi visste alla att året skulle bli tufft – framförallt på grund av de höga krav som vi ställer på oss själva. År 2 i affärsplanen skulle bana väg för den acceleration som skulle ta organisationen som helhet till en högre, gemensam, nivå och en ekonomisk stabilitet som säkrar långsiktiga satsningar och åtaganden.

Några dagar efter vårt årsmöte konstaterades det att världen drabbats av en pandemi genom utbrottet av Covid-19. Detta slår olika på alla klubbarna men klart är att de som har en större publik och fler partners drabbas hårdare. Vi vill belysa hur detta har påverkat oss fram till idag och vilka effekter vi ser framåt.

Rent ekonomiskt innebar detta ett brutalt stopp av intäkter samma dag. Ingen visste då hur länge detta skulle fortsätta och ingen har idag ännu svaret på den frågan. Detta gjorde att vi beslutade att alla typer av utgifter måste upphöra och en besparingsplan sattes i verket. Tyvärr är både permitteringar och uppsägningar en del av den verklighet som vi lever i men som jag har sagt tidigare är vi beredda att göra vad som krävs för att sätta IFK Göteborgs fortlevnad i första rummet.

Detta innebar även begränsningar för våra sportchefer att bygga laget som planerat med redan snäva ramar som utgångspunkt. Genom återinvesteringar samt en senare nyemission i vårt bolag Transferintressenter har de blåvita investerarna möjliggjort de nyförvärv som tillkommit. Dock kvarstår fortfarande kravet att genomföra försäljningar precis som vi sa inför året – detta kan komma att öka beroende på hur Folkhälsomyndigheten samt Regeringen ser på frågan gällande publik på våra arenor.

Mitt i denna prövande tid har vi även sett fantastiska exempel på hur det blåvita kollektivet sluter sig samman. Medlemskampanjen, #FullsattFinal samt #Publikrekordet har fram till idag genererat över 3,2 miljoner kronor till klubben. Våra partners har visat en stor solidaritet även om vi hittills inte har haft möjlighet att utföra delar av vad som är utlovat. Genom Blåvitt Står Kvar-kampanjen har hittills drygt hälften av våra årskortsinnehavare valt att stå kvar med sina årskort och vi hoppas att detta fortsätter öka.

För att sammanfatta det ekonomiska läget så kan man förenkla det hela genom att säga att vi hann uppnå 70% av vår budget för partnersamarbeten och för varje match som spelas utan publik tappar vi ungefär 1,5 till 2 miljoner kronor i intäkter. Detta läget är oerhört svårt för oss att påverka och därför är varje swishad biljett, varje årskortsinnehavare som står kvar, varje partner som fortsätter sitt engagemang samt alla som besöker Blåvittshopen så oerhört viktiga för framtiden.

Om vi inte får lov att spela inför publik för resten av året så riskerar vi en mångmiljonförlust. Detta är allvarligt och därför kommer vi fortsätta att fatta de beslut vi anser minskar denna risk.

Guldet i svenska cupen värmer. Och det stärker oss. Att göra det under de förutsättningar som laget har haft med skadeproblematik samt tuffa och långa matcher ska hyllas. Detta har våra supportrar gjort på ett fantastiskt sätt vilket ger tro och energi till den resan som vi befinner oss på. IFK Göteborg är, återigen, i europeiskt cupspel!

Däremot har vår poängskörd i allsvenskan lämnat mer att önska.

Visst kan man argumentera för att Covid-19 har ställt tuffare krav på matchande, att skador har kommit i en olycklig takt och att vår lagkapten, som bidrog med hela 14 mål under 2019, saknas.

Två vinster, åtta oavgjorda och fyra förluster innebär per dags dato 14 inspelade poäng efter 14 matcher. Även om vi är inne i en förändringsprocess innebär detta att vi har behövt ställa oss själva ett antal tuffa frågor och vara beredda att ta ett ansvar för situationen genom att agera – på fakta.

Statistiken visar att vi givet de chanser som skapas borde haft en målskillnad på +2 istället för de -5 som vi har idag. Vi ser ett tryggare och mer spelskickligt IFK Göteborg idag och trots olycklig rotation på spelare så presterar vi bra – förutom fullt ut i de båda straffområdena.

Hittills har 2020 bjudit på både positiva och negativa överraskningar. Jag är övertygad om att vi som klubb har vad som krävs för att möta dessa utmaningar. Oavsett om de infaller på planen eller vid sidan av.

Jag är medveten om att det finns de som är besvikna, att det finns de som känner oro och de som i stundens hetta är arga. De beslut som vi fattar varje dag gör vi med största respekt för allas känslor.

För att ge alla blåvita en bild av hur det är på Kamratgården – i vår vardag – vill jag berätta att vi dagligen pratar med varandra. Det gäller ledarstab, spelare, sportslig ledning och styrelse för att svara på de tuffa frågorna. De viktigaste just nu är:

Tror vi kollektivt på vår idé?
Tror vi på Poya?
På vår trupp?
Och på alla de som jobbar runt laget varje dag?

Svaret på alla dessa frågor är idag entydigt: Ja!

Förtroendet är ömsesidigt och kollektivt. Alla inser allvaret och vi bedömer vid detta tillfälle att IFK Göteborg har de sportsliga kvalitéer och de kunskaper som krävs för att bli effektivare i de avgörande lägena.

Detta är vårt sätt att agera och att ta ansvar. Att låta både fakta och känslor få plats. Och att låta långsiktigheten stå över kortsiktighet.

Med ert fortsatta stöd är vi övertygade om att detta är den rätta vägen framåt för Blåvitt!