Majblomman gästar dagens match

Barnfattigdom uppmärksammas på Gamla Ullevi.

Ordet barnfattigdom används av forskare för att sammanfatta barns situation i ekonomisk utsatthet. När Majblomman talar om barnfattigdom belyses också de problem som hör ihop med övergripande beslut och med samhällets strukturer.
För att lindra konsekvenserna av barnfattigdom delar Majblomman ut ekonomiskt stöd. Men för att råda bot på problemet i grunden behövs mer långtgående insatser. Därför arbetas det parallellt med att informera politiker och beslutsfattare om de behov Majblomman uppmärksammar. Dessutom granskas kommuners arbete eftersom många av barns rättigheter blir verklighet på kommunal nivå.

Det finns mycket kvar att göra, men det finns även många goda exempel på arbete som gör skillnad för barn som lever i ekonomisk utsatthet.
Idag finns Majblomman på plats på evenemangsområdet och genom att köpa en majblomma bidrar du till det viktiga arbetet.

Generalsekreterare Åse Henell:

– Vi på Majblomman är tacksamma över möjligheten att få vara med och sälja majblommor i samband med kvällens match. En stor del av ansökningarna vi får kommer från familjer där barnen inte har råd med en fritidsaktivitet, som till exempel att spela fotboll. För varje såld majblomma kan vi stötta fler barn som lever i fattigdom.

Barnombudsmannen har uppmärksammat barn i områden där människor har sämre hälsa, svagare ekonomi och lägre betyg än majoriteten. Många barn där upplever att samhället struntar i dem och att deras åsikter inte räknas. Forskare kan se att det finns ett samband mellan barnfattigdom och barns sociala deltagande. Det betyder att barn i familjer med för lite pengar inte lika ofta som andra är med i idrottsklubben, i kulturskolan eller i någon annan ordnad fritidsaktivitet.

– Vi är glada att ha Majblomman på plats hos oss idag och att vi kan utöka vårt samarbete för att bidra till att fler barn kan få det de har rätt till och hjälpa till att sprida information, säger Elisabeth Anderton, hållbarhetsansvarig IFK Göteborg