Om nuläge och framtid

IFK Göteborgs ordförande valdes i mars. Den nya klubbdirektören tillträdde i juni. Både Mats Engström och Max Markusson är helt överens om att även framtiden tillhör den historiskt sett mest framgångsrika fotbollsföreningen i Norden.

På IFK Göteborgs ordinarie årsmöte i mars röstades Mats Engström in som den 19:e ordföranden i föreningen. Ett par månader senare anlände Max Markusson som klubbdirektör på Kamratgården.

Även om resultatet i den allsvenska omstarten mot Kalmar inte blev som någon av de två önskade, är de båda övertygade om att IFK Göteborg är en bit på den nya väg som stakats ut av styrelse och ledning.

Den som handlar om en ekonomi i balans.

Den som säger att akademin ska leverera allt fler unga till vår a-trupp.

Den som även fortsatt vill ta ett stort samhällsansvar.

Den som vill att supportrar ska känna stolthet.

Den som önskar se en klubb som mår bra. Idag och framöver.

 

Vi har träffat de båda inför andra halvan av säsongen 2018 för att stämma av det som varit och inte minst hur de ser på vad som väntar.

– Vi är självklart medvetna om en till stora delar tung start rent sportsligt. Samtidigt har det varit en intensiv vår med en tydlig inriktning på klubbens framtid. Den nya styrelsen har arbetat med en rad olika frågor som är viktiga för ett hållbart förhållningssätt i framtiden. Ekonomin är självklart nummer 1 i allt vad vi gör och något som aldrig får äventyras. En utökad satsning på vår akademi kommer också högt på agendan och det är väldigt glädjande att vi är på väg mot det som länge varit en ambition, det vill säga att hälften av a-truppen kommer från vår ungdomsverksamhet. Idag är sju spelare i seniorsammanhang från egna led. Senast var det Benjamin Nygren, född 2001, som flyttades upp. Jag vet dessutom att fler i den årgången kan bli aktuella för nästa steg, säger ordförande Mats Engström och fortsätter:

– Sedan har vi ett förstärkt ansvarstagande i samhället, vilket är en nyckelfråga som har präglat de strategiska ställningstagandena. Det är ett arbete vi är väldigt stolta över, men som vi också ska utveckla ytterligare.

 

Ett antal ”tunga” spelare, Pontus Dahlberg, Gustav Engvall och Sebastian Eriksson har samtidigt lämnat IFK i sommar.

Frågan är om – och i så fall hur – de ska ersättas?

– Vi ser kontinuerligt över truppen och Mats Gren har oerhört klart för sig var och med vilka vi eventuellt behöver förstärka och arbetar stenhårt och dagligen med den frågan. Det är vi oerhört trygga med. Sedan handlar det också om att arbeta långsiktigt och att på ett klokt vis rekrytera. Vi vet vilka utmaningar vi står inför och vi ser fram mot att möta dessa. Det kommer inte att bli enkelt och det kommer inte att gå i den takt som kanske många önskar. Samtidigt har vi varit väldigt tydliga med att Poya Asbaghi, naturligtvis med stöd av Mats Gren, ska ha utrymme att implementera sitt synsätt på den fotboll som ska spelas i framtiden. Vi har dessutom tidigare i vår slutfört rekryteringen av en ny klubbdirektör och därmed fått Max Markusson på plats. Med honom får vi än mer styrka och intensitet i arbetet med våra viktiga strategiska vägval.

 

IFK Göteborgs dagliga ledare i verksamheten har under de antal veckor han verkat skaffat sig en god insyn i föreningen.

– Det ha varit en spännande första tid på Kamratgården och det är tillsammans med professionella och engagerade medarbetare en oerhört inspirerande miljö att vistas i. Styrelsen har påbörjat en tydlig väg för hur klubben skall möta framtiden och tillsammans har vi startat de första åtgärderna för att vässa oss inför den utmaningen, lovar Max Markusson och påpekar vidare:

– Jag blir väldigt glad och imponerad över det resonemang jag möter från Mats Gren och Poya Asbaghi, vilket handlar om hur vi genom en helhetssyn kan utvecklas som elitförening. Jag är övertygad om att det kommer att tilltala våra medlemmar och supportrar. Nu är det viktigt att vi ger laget det stöd de behöver i de närmaste matcherna, inte minst för att ge lugn åt den process som vår sportsliga ledning har påbörjat. Det är viktigt att förstå att vår resa är långsiktig och jag vill understryka att vi inte kommer att drabbas av panik. Däremot ska vi fortsatt utföra det hårda arbete som krävs för att nå vårt mål, det som handlar att återta positionen som en toppklubb i Sverige och att vara en förening hela Göteborg är stolta över.