Öster – motståndare på gång

Spel i division 1 2016, åter i Superettan 2017 – Östers IF är på väg tillbaka.

Kommande helg tar IFK Göteborg emot Östers IF i Svenska Cupen. Lördag 14.00 är det avspark på Bravida Arena. Smålänningarna – med fyra SM-guld och en cuptriumf – är på väg att jobba sig tillbaka till den översta nivån i vår nationella seriefotboll. Efter en tuff resa senaste tiden.

Så sent som för fyra år sedan laddade klubben, med en 13:e plats i den allsvenska maratontabellen, för en ny säsong i den högsta nationella divisionen. Det hjälpte dock inte att smålänningarna tog fyra poäng av sex möjliga (2–0, 0–0) mot IFK Göteborg det aktuella året. Degradering väntade.

Säsongen efter blev ännu tyngre. Öster fick lämna elitfotbollen och starta om i division 1. Thomas Askebrand, numera huvudansvarig i Örgryte, förde omgående klubben tillbaka till Superettan och i fjolårets comeback blev det en fin femteplats.

Inför 2018 är ambitionen givetvis att förbättra den positionen. Det såg vi om inte annat i årets cuppremiär. Öster ledde och kunde mycket väl ha vunnit bortamatchen mot Sirius, som slutade oavgjort (1–1).

Ny tränare är Christian Järdler, med ett förflutet som aktiv i Helsingborgs IF, turkiska Genclerbirligi, Malmö FF och Halmstads BK. 35-årige Järdler, ännu en i den unga svenska tränargeneration som växer sig allt större, har tidigare varit huvudansvarig i Ängelholms FF och IFK Värnamo.

På spelarsidan finns det ett antal spännande förvärv:

Carl Johansson – mittfältslån från Kalmar FF med U19-landskamper för Sverige. 19-åringen har påbrå så det räcker med morbröder som heter Benno och Roger Magnusson.

Stefan Karlsson – kultspelare och erfaren försvarare som återvänt efter utflykter till Djurgården, Östersund och Jönköpings Södra.

Simon Helg – mittfältare som vi tidigare sett i bland andra klubbar som Hammarby och GIF Sundsvall.

Oliver Silverholt – back som spelat med Halmstad och Hammarby.

I truppen sedan 2017 finns även kroaten Dragan Kapcevic och Trollhättepojken Admir Bajrovic (Nec Nijmegen, Holland, Ljungskile och Follo, Norge).

Spelade matcher 2018:

Sirius (Allsvenskan) 1–1, Svenska Cupen.
Mål: Simon Helg.

Mjällby (Division 1) 0–2.

Karlskrona (Division 1) 1–2.
Mål: Admir Bajrovic.

Huskvarna (division 1) 2–2.
Mål: Dragan Kapcevic, Carl Johansson.

Trelleborg (Allsvenskan) 3–3.
Admir Bajrovic 2, Carl Johansson.

Har du inte bokat biljett till cupmatchen på lördag? Gör det här.