Sommaruppehåll och supporterläget under året

Vårsäsongen är över och det har spelats elva omgångar. Och vi kan konstatera att våra supportrar återigen levererat. Här sammanfattar IFK Göteborgs SLO, Christopher Lindahl, sin syn på ett fantastisk läktarstöd både hemma och borta.

Allsvenskan del 1 har bjudit på ett tätt spelschema. Framför allt sista veckan var extra intensiv med tre matcher inom sju dagar. Spelmässigt har det, som förväntat inför säsongen, gått upp och ner, men vi ser att spelet sätter sig mer och mer och exempelvis mot Häcken och Malmö FF visade laget upp en riktigt hög nivå.

Det har pratats om tålamod hela året och det är något våra supportrar på läktaren verkligen har haft, vilket är glädjande att se. Vi är inte vana vid att förlora på Gamla Ullevi, men har redan förlorat tre hemmamatcher i serien. Att man trots det valt att sjunga högre och stötta helhjärtat är en trend som laget både behöver och uppskattar. Det är även något IFK Göteborg får väldigt mycket beröm för av motståndarlag, domare och personal.

Tabellplaceringen och resultaten till trots så har det varit en väldigt rolig säsong på läktaren där våra supportrar har tagit många nya och positiva initiativ.

Nya ramsor har kommit upp på läktaren.

Tifogruppen fortsätter att leverera. Inte minst i hemmapremiären mot Hammarby då tifot verkligen stack ut och är bland det bästa vi sett på Gamla Ullevi och i Sverige.

Levande Sittplats har haft ett par aktiviteter på och bakom läktaren för att göra det ännu bättre och roligare att gå på våra hemmamatcher.

Mot Djurgården testades ”KB goes big”, där både övre och undre etage på kortsidan var klacksektion istället för att endast köra på övre etage som vanligt. Med slutsåld Kommandobrygga på 1 800 personer och nedre stå på 1 100 personer skapades det en riktigt bra stämning som bådar gott inför framtida initiativ med större klack.

Våra supportrar har tagit många nya och positiva initiativ

På de allsvenska bortamatcherna i år har vi hittills varit 5 960 supportrar. Lägger vi även till sittplatspublik är det ännu fler som har åkt land och rike runt för att stötta IFK Göteborg. Vi är inte bara många som reser utan vi levererar riktigt bra på läktaren också. På flera arenor så är det våra supportrar som hörs mest och det är inte helt oväntat att spelarna känner att det är som att springa ut på hemmaplan om vi bortser från vissa plastmattor.

Ni på läktaren gör helt klart skillnad.

Antal supportrar på plats (endast bortasektion):


Trelleborg FF

2018: 1 830.
2017: –.

Östersunds FK
2018: 137.
2017: 110.

AIK
2018: 1 167.
2017: 487.

Malmö FF
2018: 835.
2017: 1 240.

IF Elfsborg
2018: 1 904.
2017: 1 451.

GIF Sundsvall
2018: 87.
2017: 70.

Totalt
2018: 5 960.
2017: 3 358.

Utöver de allsvenska bortamatcherna var vi 386 personer en söndag kväll i början av mars i Uppsala mot Sirius. I kvartsfinalen i Svenska Cupen fyllde vi vår sektion med 450 supportrar och biljetterna sålde slut på en dag.

Som tidigare nämnt så får vi väldigt mycket beröm för att vi är många, sjunger högt och väljer att stötta laget trots underläge. Vi får även mycket beröm för vårt beteende som överlag är väldigt positivt.

Hemma på Gamla Ullevi ligger vi på liknande publiksiffror som 2017. Vi har kapacitet och möjligheter att fylla arenan med ännu fler supportrar. IFK Göteborg jobbar just nu med flera olika saker för att förbättra upplevelsen på och kring Gamla Ullevi.