Orange is the new third


En blinkning till en klassiker och en hyllning till vår stad.
Med vårt nya tredjeställ i orange knyter vi ihop nutid med dåtid samtidigt som vi levererar en av våra mest efterfrågade matchtröjor – i modern tappning.

Göteborg är en blåvit stad och i IFK Göteborgs historia finns både guldstänk och andra kulörer som har varit med och färgat minnen av segrar och upplevelser.

Nu tar vi ett av våra supportrars största önskemål in i nutid och framtid – för att skapa nya minnen.

2024 års tredjetröja bjuder på en högljudd och orädd design där vi hämtar inspiration och influenser från de ikoniska kranarna vid Göta älv, från tegelväggarna i stadens landshövdingehus och från ett matchställ som stack ut.

När vi tog oss till Champions League 1997 gjorde vi det efter att bland annat ha drämt till Glasgow Rangers med 3–0 på Ullevi. Vi gjorde det i ett orange matchställ som blev inskrivet i historien – och inpräntat i minnet hos tusentals blåvita.

– Det här är rent fjäsk, skulle jag säga. Och vi älskar att leverera sånt som våra supportrar verkligen vill ha. Vi har fått frågan år efter år av många supportrar att ”ta tillbaka den orangea tröjan”. Och då menar jag inte bara de största tröjnördarna utan allt från nya supportrar som har sett den på bilder till folk som var på matcherna när laget spelade i dem på 90-talet. Så här är den – orange is the new third, säger Gustaf Rönneklev, merchandiseansvarig hos IFK Göteborg.

Daniel Ekelund är designer på Craft. Han lyfter fram skaparglädjen han har känt när den nya tredjetröjan har tagits fram.

– Inspirationen kommer såklart från den klassiska orangea tröjan men lika mycket från Göteborg som stad. Letar du efter en röd tråd – eller som i detta fall en orange tråd – hittar du den nästan varsomhelst. Från de högsta till de minsta byggnaderna, i Slottsskogen när årstiderna färgar om trädkronorna, på Eriksbergskranen och mängder av andra platser runtom i staden, säger Daniel Ekelund och fortsätter:

– Vi på Craft värdesätter vikten av att skapa unik design för IFK Göteborg. Jag nördar gärna in mig på alla detaljer men vill särskilt lyfta att vi fortsätter vårt tydliga supportertema i designarbetet. Den infärgade mönsterbilden representerar kamratskapets alla led. Från den aktiva spelaren till den troget inbitna supportern, till akademispelaren och barnet som går på sin allra första match. Kamratskapet är centralt, precis som för IFK Göteborg i stort.