Valberedningens förslag inför årsmötet

Nomineringar till årsmötet 11 mars.

IFK Göteborgs valberedning redogör för sin utvärdering av styrelsens arbete under 2023 och presenterar sina nomineringar inför föreningens årsmöte 11 mars.

Valberedningens uppdrag
Valberedningens uppdrag är att lämna förslag till medlemmarna på vem som ska vara ordförande för IFK Göteborg, vilka som ska ingå i styrelsen och vilka som ska väljas till övriga förtroendeuppdrag som tillsätts av årsmötet. Sammanfattningsvis kan sägas att valberedningens uppgift är att undersöka och säkerställa att styrelsen har rätt kompetens och fokus och att den på ett effektivt och strukturerat sätt formulerar och följer upp föreningens mål och strategiska planer.

Arbetet med att utvärdera den sittande styrelsen och att identifiera kompetensbehov och förbättringsområden pågår löpande genom kontakter med ordföranden, enskilda styrelseledamöter och organisationen på Kamratgården samt naturligtvis även med medlemmarna, till exempel genom medlemsmöten, enskilda möten och e-postkontakter. Valberedningen vill passa på att tacka för de synpunkter och förslag som har kommit in.

Valberedningens utvärdering
Mot bakgrund av herrlagets svaga prestation i Allsvenskan 2023 och de synpunkter från medlemmar som detta medfört, vilka har framförts direkt till valberedningen samt i nätforum och sociala medier,
har valberedningens utvärdering av styrelsens arbete under 2023 genomförts med extra grundlighet.
I samband med utvärderingen har i huvudsak följande framkommit:

Styrelseformalia mm
Inför verksamhetsåret 2023 noterade valberedningen att det fanns vissa utmaningar avseende vad som kan sammanfattas som styrelseformalia och strukturer för styrelsens uppföljning. Enligt vår bedömning har styrelsens arbete i dessa avseenden förbättrats avsevärt under 2023 med stärkta arbetsprocesser och rutiner för beslut, uppföljning och kravställande. Stora steg har därmed tagits mot ytterligare professionalisering av styrelsearbetet. Den kritik som nyligen framförts från en tidigare styrelseledamot om hur styrelsearbetet i dessa avseenden bedrevs under 2022 har därmed enligt valberedningens analys, efter genomförda förändringar i styrelsearbetet under 2023, inte längre någon nämnvärd relevans.

Strategiskt och operativt arbete
Styrelsen har det övergripande ansvaret för att leda och övervaka IFK Göteborgs verksamhet samt att göra detta i nära samarbete med organisationen på Kamratgården (se vidare nedan). Styrelsen ansvarar även för att tillsätta, övervaka och avsätta den verkställande ledningen samt godkänna budgetar och utformningen av övergripande strategier och verksamhetsplaner. Styrelsen utvärderar vidare regelbundet organisationens måluppfyllelse och prestation och identifierar aktuella förbättringsområden.

För att styrelsen ska kunna frigöra resurser för att tillräckligt grundligt kunna utföra sin strategiska och uppföljande verksamhet krävs att styrelsen i hög utsträckning överlämnar ansvaret för operationella arbetsuppgifter (den dagliga driften) till organisationen. Det är valberedningens bedömning att styrelsen arbetar aktivt med att skapa och upprätthålla strukturer för fördelning av arbetsuppgifter gentemot organisationen för att därigenom åstadkomma nödvändig effektivitet i styrelsearbetet.

Samverkan mellan styrelsen och organisationen
Den dagliga verksamheten i IFK Göteborg sköts av organisationen på Kamratgården som ansvarar för att driva, utveckla och upprätthålla av styrelsen beslutade strategier och mål. Rapportering om allt från sportsliga prestationer till ekonomisk redovisning och utvecklingsarbete sker regelbundet, både vid ordinarie styrelsemöten och i olika arbetsgrupper där styrelsen tillsammans med organisationens ledningsgrupp är representerad. Denna samverkan hjälper styrelsen att förstå föreningens nuvarande situation och att fatta informerade beslut på kort och lång sikt och stöttar därigenom också organisationens arbete.

Under arbetet med den nya verksamhetsplanen har diskussioner förts inom föreningen om utmaningar i samarbetet mellan styrelsen och organisationen. I detta sammanhang har bland annat balansen mellan strategiskt och operativt ansvar/arbete utvärderats, d. v. s. ”vem som ska göra vad” (se ovan), samt i vilken omfattning och med vilken tajming information i pågående ärenden och projekt delas mellan styrelsen och organisationen. Det är valberedningens och styrelsens gemensamma uppfattning att det är av avgörande betydelse för att föreningen ska nå varaktig sportslig framgång att samarbetet utvecklas så att föreningens samtliga krafter därigenom verkar i samma (rätt) riktning. Det ligger förstås nära till hands att utgå från att en del av förklaringen till den nuvarande situationen är att personer på ledande positioner i föreningen under de senaste åren har bytts ut i alltför stor omfattning.

Det är valberedningens bedömning att styrelsen under 2023 har kunnat fokusera på det visionära och strategiska arbetet med den kommande verksamhetsplanen och samtidigt visat närvaro i de mest centrala delarna av organisationens beslutsfattande. Utvärderingen tyder på att en mognadsprocess pågår inom såväl styrelsen som inom organisationen i det aktuella avseendet och har tydligt visat att det finns ett fokus på frågan som på relativt kort sikt bedöms kunna leda till avsevärt förbättrade förutsättningar.

I sammanhanget noteras att organisationen har stärkts på flera positioner under 2023, bland annat har en ny operativ chef rekryterats med uppgift att leda arbetet med den övergripande administrationen och föreningens nya verksamhetsplan. Det är valberedningens och styrelsens gemensamma uppfattning att dessa rekryteringar kommer att bli värdefulla för IFK Göteborgs verksamhet, inte minst när det gäller att ytterligare utveckla relationerna mellan styrelsen och organisationen.

Valberedningens sammanfattande analys
Styrelsearbetet i IFK Göteborg behöver fortsätta att utvecklas och professionaliseras och det är valberedningens uppfattning att ordföranden och samtliga övriga ledamöter aktivt bidrar till detta arbete och att den nuvarande styrelsegruppen har hittat en tydlig samsyn, ett positivt arbetsklimat och även i övrigt goda former för sitt samarbete. Det är vidare valberedningens uppfattning att styrelsen genomför nödvändiga utvärderingar av processer och beslut som inte lett till önskat utfall och att erfarenheter och lärdomar insamlas och dokumenteras.

Kontinuitet är betydelsefullt eftersom det tar tid att skapa en högpresterande styrelsegrupp, men det är förstås också viktigt att genomföra förändringar när det behövs. Att ingå i IFK Göteborgs styrelse är ingen ”förmån” som respektive styrelseledamot själv kan välja att behålla eller inte, utan istället ett uppdrag som innebär att man måste vara beredd på att löpande utvärderas både som individ och som del av styrelsegruppen. Med utgångspunkt från avsikten vad den enskilde styrelseledamoten ska bidra med i styrelsearbetet överväger valberedningen löpande om denne lever upp till kraven och därmed kan vara aktuell för omval.

Valberedningens ledamöter delar förstås styrelsens och övriga medlemmars och supportrars besvikelse över herrlagets uteblivna sportsliga resultat och ser fram emot att de viktiga förändringar som har genomförts under 2023 ska medverka till en positiv utveckling under det nya verksamhetsåret.

Med ovanstående utgångspunkter har valberedningen enats om följande förslag att överlämna till årsmötet för beslut.

Valberedningens förslag
Valberedningen föreslår omval av Richard Berkling som ordförande under verksamhetsåret 2024 samt omval av styrelseledamöterna Peter Brandt, Fredrik Karlsson, Teresa Utkovic och Rickard Ärlig för en period om två år.

Genom omval i enlighet med ovanstående förslag så behåller IFK Göteborg en styrelse som, tillsammans med övriga ledamöter, besitter viktiga spetskompetenser på centrala områden som exempelvis sport, ekonomi, juridik, kommersiella frågor, varumärke, hållbarhet och kommunikation. Därutöver med omfattande samlade erfarenheter från styrelsearbete inom såväl näringsliv som föreningsliv.

Vidare föreslår Valberedningen följande:
Omval av Jerry Carlsson och Jonas Jonasson som revisorer samt av Björn Ellisson och Malin Nordström som revisorssuppleanter.

Omval av Anna Axvi och Richard Berkling som styrelseledamöter och tillika årsmötesrepresentanter för
IFK Göteborg i Alliansföreningen för 2024.

Omval av Tage Christoffersson, Teresa Utkovic och Ralph Öberg som ledamöter i Fondkommittén för 2024.

Omval av Conny Blessner, Tore B Carlsson och Kent Olsson som ledamöter i Guldmedaljutskottet för 2024.

Slutligen informeras medlemmarna om att Marcus Toremar har meddelat att han inte är tillgänglig för omval till valberedningen.

Vi överlämnar därmed våra förslag till årsmötet för beslut.

IFK Göteborgs valberedning
Fredrik Abrahamsson, ordförande
Marcus Toremar
Jörgen Wistrand