Kamratstenen

I samband med invigningen av nya Kamratgården den 18 mars 2012 avtäcktes Kamratstenen – ett monument över den stolthet vi känner för vår förening och alla som står bakom den.

Kamratstenen är det första som möter dig när du kommer till Kamratgården. Stenen är ett minnesmärke som symboliserar drivkrafterna bakom vår stolta förening, våra supportrar, partners, spelare och närstående. På stenen hittar du namn på legendarer, hederskamrater och hängivna supportrar.

Legendarer

Alla spelare som har representerat vårt A-lag ska känna stolthet. De få som gjort det vid över 200 tillfällen ska veta att de är älskade och hyllade. De är IFK Göteborgs legendarer och har genom sina insatser format vår stolta historia. Därför förtjänar de att få sina namn på Kamratstenen. På så sätt kommer nutida och framtida kamrater alltid att minnas dem och deras insatser.

Medspelare

Styrkan i vår stora och hängivna supporterskara är en av IFK Göteborgs främsta framgångsfaktorerna. Därför var det naturligt att erbjuda våra supportrar möjligheten att föreviga sin kärlek till IFK Göteborg i Kamratstenen.

För 1904 kronor har 655 personer fått sitt namn på Kamratstenen, sida vid sida med föreningens legendarer.

Lista över våra medspelare

Hederskamrat

Högst upp på Kamratstenen finns Kamratstjärnan, som består av fyra spetsar. I samband med resandet av Kamratstenen paketerades de fyra spetsarna med ett innehåll för utvalda kamrater. Endast ett fåtal personer erbjöds att köpa en spets. Det unika innehållet inkluderade bland annat tillgång till gym och en egen omklädningsplats, biljetter till Hedersläktaren och en egen guldnyckel till Kamratgården.

För IFK Göteborg var det viktigt att de fyra hederskamraterna var personer med ett stort blåvitt hjärta och som på ett naturligt sätt blir en del av IFK Göteborgs historia.

Våra fyra hederskamrater är: Kaj Thorén, Sonny Andersson, Ola Serneke och Jan Rastborg.

Tekniska fakta

  • Kamratstenen består av mörk natursten.
  • Den är 3 meter hög och basen mäter 1,5 meter. Stenen smalnar av uppåt mot den 4-uddiga kamratstjärnan.
  • Toppen är snedkapad och belagd med mässingsplåt för att Kamratstjärnan ska vara synlig även när stenen betraktas från marken.
  • Namn och logotyper är fästa på stenen med vädertålig guldfoliering.