Emil vet att chansen kommer

Det handlar om att alltid vara redo, att ta vara på möjligheten då den kommer. För det gör den, det vet Emil Holm.
– Absolut. Min ambition inför 2020 är att ta en ordinarie tröja, säger 19-åringen.

Inför och under 2019 har den ena efter den andra spelaren i en härlig omfattning flyttats upp till a-truppen. En av dem är Emil Holm, en välväxt (191 centimeter) allround ung man som kom från Kungsbackaklubben Anneberg till den blåvita akademin som tolvåring.

Så här långt har det blivit sex allsvenska inhopp.
– Klart man alltid vill spela mer. Å andra sidan, hade någon sagt till mig inför säsongen att jag skulle få medverka i sex seriematcher med a-laget hade jag varit jäkligt nöjd. Det handlar om att ta steg varje dag.
Debuten skedde borta mot Östersund. Och var såväl helt magisk som lite sur.

– Att få chansen i sådana här sammanhang för första gången är självklart något man aldrig glömmer. Samtidigt hade jag ett jätteläge att avgöra i slutet av matchen, men deras målvakt gjorde en riktigt bra räddning, klart det grämer en del.

Den stora upplevelsen kom annars en vecka senare. I segermatchen mot GIF Sundsvall fick Emil känna den verkliga smaken av atmosfär och tryck på Gamla Ullevi då han ersatte Sargon Abraham i slutet.
– Mäktigt och en pojkdröm som gick i uppfyllelse. Det var en grym känsla.

Som unge herr Holm vill vara med om många gånger framöver.
– Jag har två stora mål med min fotboll inför nästa år. Det ena är att bli ordinarie i Blåvitt, det andra att ta en plats i den svenska u21-truppen. För att lyckas med det gäller det att ta tillvara på varje träning och varje vecka. Den stora skillnaden jämfört med tidigare är det taktiska som är så mycket mer drivet på den här nivån.

Sedan återstår att se på vilken position Emil kommer att spela i framtiden?
– Jag ser mig som en försvarsspelare i första hand. Sedan har de använt mig både som ytter och anfallare.