Tack för allt, Lasse Vibe

Frågan är om någon spelare i den blåvita historien satt ett sådant stort avtryck på så kort tid. Sammanlagt gjorde Lasse Vibe tre säsonger i IFK Göteborg. En gemytlig dansk lämnar efter sig så mycket mer.

IFK Göteborgs nummer 29 har valt att inte utnyttja den option om förlängning som fanns med då han återvände till klubben i hans hjärta inför 2019.
– Det är ett beslut, som var oerhört svårt att ta, baserat på familjen och vår sociala situation, säger han efter att denna torsdagsmorgon informerat sina lagkompisar.

Totalt har det blivit 109 a-lagsmatcher och 55 mål inför avslutet mot Östersund kommande lördag. Känslan är dock att karriären på Kamratgården innehåller så mycket mer än så, att de två perioder och sammanlagt tre år snarare är typ tio säsonger. Åt det hållet går även den uppskattade forwardens känslor.
– IFK är klubben som gjorde det möjligt för mig att spela i England. Det var här jag spelade när jag fick debutera i det danska a-landslaget och det är här jag har vunnit den enda titeln i min karriär hittills.

Känslan då vi tog oss till klacken för att tacka dem och ta emot deras kärlek är kanske det ögonblick jag minns med störst värme

Lasse kom till klubben sommaren 2013 och vann året efter den allsvenska skytteligan (23 fullträffar). Bland annat via tre hat-trick. 2015 var han en bidragande orsak till att Blåvitt blev svenska cupmästare genom att kvittera till 1–1 mot Örebro innan landsmannen Sören Rieks avgjorde till 2–1.
– Känslan då vi tog oss till klacken för att tacka dem och ta emot deras kärlek är kanske det ögonblick jag minns med störst värme.

Samma sommar blev Brentford i Championship ny adress och 2018 väntade ett nytt äventyr med spel i Kina (Changchun Yatai) innan alla änglar kunde jubla över en efterlängtad återkomst.

Redan i comebacken slog Lasse till genom att efter elva minuter visa vägen i hemmamötet med Helsingborg. Under den fortsatta säsongen har han sedan dessutom visat prov på stora ledaregenskaper, inte minst genom att på varje träning instruera och uppmuntra de yngre lagkompisarna.

Nu är det dock dags för nästa kapitel i 32-åringens liv. Det är mer tid för hustrun Camilla och charmiga tvillingpojkarna Alexander och Villads, som framöver gäller för en uppskattad man och ett språkgeni. Inte ens våra lingvistiskt begåvade islänningar (med något undantag) kan möta sig med en jylländsk tvåbarnsfarsa ifråga om att snabbt lära sig svenska. Med göteborgsdialekt, dessutom.

Tack för totalt tre år som ger känslan av mycket, mycket mer.

Senare under dagen kommer en rörlig intervju i våra kanaler med Lasse.