David Kruse är blåvit

Danske mittfältaren är klar.

David Kjaer Kruse är klar för Blåvitt.
Den danske U21-landslagsmittfältaren har skrivit på ett flerårigt kontrakt och ansluter från franska Valenciennes.
– Jag är fantastiskt glad över att tillhöra IFK Göteborg, säger han själv.

Han är fostrad i danska AC Horsens akademi, klubben som han tillhörde hela vägen fram tills att han förra sommaren flyttade vidare till franska Valenciennes i Ligue 2. I Frankrike tog David direkt en ordinarie plats, och noterades för totalt 24 matcher.

Nu väntar spel i den blåvita tröjan för 22-årige David Kruse, som har skrivit på ett kontrakt på 4,5 år.

– Jag är i ett skede av min karriär där jag har behövt väga in viktiga faktorer inför mitt nästa klubbval. Efter mina samtal med Ola Larsson och tränarna förstod jag snabbt att det finns en klar och tydlig väg man vill ta här. Allt sammantaget, med klubbens storlek, supportrarna, staden och förutsättningarna som finns här så är jag övertygad om att IFK Göteborg är rätt val, säger David Kruse.

Stefan Billborn, chefstränare i Blåvitt, om värvningen:

– I David ser vi en bolltrygg mittfältare som kommer att ge oss en extra dimension i speluppbyggnadsfasen, men som även har defensiva kvaliteter som vi ser kommer att passa in väldigt bra i det spelsätt som vi strävar efter.

När Valenciennes blev nedflyttade från Ligue 2 ville David Kruse söka sig vidare till en nivå som gör honom fortsatt aktuell för landslagsspel.

– Vi känner att vi gör ett riktigt klipp här. David hade ett långt kontrakt med Valenciennes och de ville ha honom kvar men vi får och tar chansen här på en spelare som vi har gillat länge. David Kruse är en spelare som vi i klubben har följt sedan hans tid i Horsens, men det blev aldrig konkret förra säsongen eftersom vi tidigt förstod att hans nästa flytt skulle bli till Frankrike då, säger Ola Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg och fortsätter:

– Det är en dansk U21-landslagsspelare som kommer till oss. Och alla vi som följer hur det går i kvalet till U21-EM ser att Danmark ligger bra till för att kvalificera sig till nästa års mästerskap i Slovakien. Nu ska man ju inte jinxa nåt men David ser ju onekligen ut att kunna vara en av spelarna som är med då.

David gör sitt första träningspass på lördag och han kommer då till ett lag där fyra landsmän finns.

– Thomas Santos och jag har varit lagkamrater tidigare så det blir ett fint återseende. Övriga danskar har jag såklart god koll på. Det ska bli roligt att träffa dem, alla andra i laget – och mina nya arbetskamrater på Kamratgården. Sen ser jag väldigt mycket fram emot att möta alla supportrarna och att upptäcka Göteborg som stad, säger han.