Damlaget redo för säsongsstart

I väntan på att matchförbudet ska hävas förbereder sig IFK Göteborgs unga damlag för den kommande säsongen.
– Jag skulle vilja säga att vi ligger riktigt bra till och känns superstarka just nu, säger Cristian Loayza, en av två huvudtränare för damlaget.

Eftermiddagssolen ligger på över gräset i Kviberg. På den bortre delen av planerna är det mitt i en av veckans fem träningar för tjejerna som under den kommande säsongen ska representera IFK Göteborgs första damlag.

– Just nu tränar vi presspel, när ska vi pressa och när ska vi inte göra det. På grund av Corona har vi tid att gnugga in det nu, säger Cristian Loayza.

Tränarna Cristian Loayza och Peter Svanström är överens – spelarna är mer än redo och har precis som de själva höga förväntningar inför den stundande säsongen.

– Situationen i laget är bra, vi klarar oss igenom detta och tränar på som vanligt. Vi är ett målmedvetet och satsande lag och träningen blir därför med högre kvalitet. Vi ser det här som en chans att kunna förbereda oss mer och bygga upp oss som ett lag, säger Malva Larsson.

Hon är en av spelarna som i år kommer få ta ett stort och viktigt steg upp från att spela flick- eller juniorfotboll till det lite tuffare seniorspelet.

– Det känns väldigt kul att gå från juniorfotboll till seniorfotboll. Det är lite annorlunda, vi kommer möta större kroppar, och det blir mer fysiskt. Samtidigt är det väldigt roligt och vi är ett lag som kan klara av det.

Hur kommer det gå för era spelare, som ju egentligen är juniorer, när ni ställs mot seniorer?

– För några månader sedan visste vi inte riktigt, men nu har vi fått chansen att träningsspela mot lag i högre serier och gjort det bra. Vi känner oss mer än redo, säger Cristian Loayza. Peter Svanström håller med:
– Som tränare var vi oroliga över om vi skulle kunna stå upp mot tuffare fysik, det vi trodde skulle vara det största hotet, men vi håller tempot och har tekniken och spelet.

De pratar mycket om motivation och lägger in tävlingsmoment i träningen så mycket som möjligt för att hålla både tempo och humör uppe under perioden innan allt drar igång på riktigt.

Peter Svanström:
–Jag är överraskad över tjejernas enorma utvecklingspotential. Det går snabbt när vi inför nya moment i spelet. Det är ju ett juniorlag och vi är inte klara med alla momenten i fotbollen då, men de tar åt sig det riktigt bra och är villiga att lära sig snabbt.

Se gärna filmen här.