Speciell säsong igång

Det blev direktavancemang från fyran till trean. 
Arbetet med den nya säsongen är igång på allvar.

– Spelarna är lite som tävlingshästar. De vill bara komma igång och börja springa nu, säger en av huvudtränarna Peter Svanström.


Säsongsupptakten har varit minst sagt speciell. Laget har inte haft möjlighet på träningsplanen att matcha laget internt med matcher, utan allt som oftast har det istället blivit fyra mot fyra på träningarna. När restriktionerna lättas på är ambitionen att få till matchspel så bra som möjligt.

– Förhoppningsvis kommer vi kunna ha matchträningar på stora ytor. Elva mot elva med många pauser, sen behöver vi såklart få till träningsmatcher före seriestart, säger Peter Svanström.

Från och med denna vecka har laget fått tillgång att träna inomhus i Prioritet Serneke Arena. Något som underlättar för både tränarna och spelarna.

– Den taktiska träningen startar i samband med att vi får komma in och träna. Det gör då att vi kommer få träna lagdelarna ännu mer och att vi kan jobba med det organiserade försvarsarbetet, och såklart lagdel för lagdel. När träningsmatcherna kommer igång kommer vi äntligen kunna spela elva mot elva. Spelarna är lite som tävlingshästar, de vill bara komma igång och börja springa nu.

Utmaningarna har varit många inför den stundande säsongen. Utmaningar väntar även under säsongen som komma ska. Efter att ha avancerat från fyran direkt till trean är ambitionen att fortsätta klättra uppåt i seriesystemet. Laget har en snittålder på 16 år, något Peter ser som positivt.

– En av utmaningarna var att hålla laget intakt. Vilket vi också fått göra då ingen har lämnat IFK Göteborg inför säsongen. Vi utvecklar oss inte bara genom spelidén och spelsättet. Utan vi gör det också genom att vi blir äldre, på ett positivt sätt då vi mognar när vi skaffar oss nya fysiska och mentala egenskaper med åldern. Och det är ju en fantastisk egenskap jämfört ett färdigt seniorlag som har svårare att utvecklas i den takten.

Utöver de kollektiva målen har många i laget också individuella delmål. Flera av dem har som mål att snart nå landslagsfotbollen. Många knackar på dörren för landslagsuppdrag i sin ålderskull medan vissa ska vara med om sina första uttagningar.

– Vi har en grupp som ska göra de första uttagningarna för sina F15-landslag, där har vi två spelare i truppen som har dessa uttagningar som ett av sina delmål den här säsongen. Vi har tre andra spelare som är aktuella för ett F16- och ett F17-landslagsuppdrag under året. Vi har utöver det fler spelare som knackar på dörren. Att få träna ett sånt här lag som är så enormt dedikerade och talangfulla, är en förmån. Detta är också ett stort ansvar från vår sida, och med förutsättningarna vi har i IFK Göteborg har vi bland de bästa förmånerna man kan ha som tränare.

Information om bokade träningsmatcher kommer att publiceras löpande.