Allsvenska Vittsjö numret större

Svenska Cupen är igång.

I första halvlek stod vi upp bra – och kunde mycket väl ha utjämnat bortalagets tidiga ledning. Över 90 minuter blev damallsvenska Vittsjö GIK en lärorik, men för svår uppgift.
Gästerna fick med sig en 0–5-seger i Svenska Cupens inledningsomgång.

Det kändes i luften att en speciell match var att vänta – och när domaren blåste i gång cupbataljen på Valhalla var det gästande Vittsjö som visade prov på kvalitet. I matchinledningen var nivåskillnaden påtaglig – och bortalaget attackerade i våg efter våg innan de fullt logiskt spräckte målnollan efter ett högerinlägg i den nionde matchminuten.

Med tio minuter spelade utvecklades matchen i en betydligt mer positiv riktning.

Plötsligt var det som om respekten för motståndarna avtog en aning. Tempot var högre, ytorna mindre och duellerna tuffare än brukligt – men vi vågade försöka. Vid flertalet tillfällen spelade vi oss dessutom igenom på mittfältet, och några gånger kom vi loss i hotande kontringar.

Exempelvis med kvarten spelad, då Frida Bremer spelade fram Ebba Fjordskär i djupet. Dessvärre fick anfallaren ingen ordning på avslutet, men anfallet gav mersmak.

En stund senare kom Fjordskär loss i ett liknande läge, men även om avslutet var bättre stod bortamålvakten emot och kunde stöta ut bollen till hörna.

Närmast kvittering kom vi i 34:e minuten, när Frida Bremer klippte till från nära håll efter en frispark på offensiv planhalva. Avslutet var utom räckhåll för målvakten, men ribban satte stopp.

Även Vittsjö hann träffa ribban innan domaren blåste för pausvila – och trots underläge bådade prestationen gott inför de avslutande 45.

Med 56 minuter spelade serverade Isabella Svanström en framstörtande Leia Molund, som kom fri. Tyvärr utan att lyckas överlista målvakten.

Minuten senare var det i stället Vittsjö som hittade rätt på nytt. Återigen kom inlägget från höger och efter ett par vunna nickdueller knoppade bortalaget in 0–2 från nära håll.

I 73:e minuten spelade Vittsjö snett inåt bakåt och kunde via ett kontrollerat avslut utöka till 0–3.

Sista tio minuterna gjorde bortalaget ytterligare två mål – båda efter hörna. På totalen var bortasegern odiskutabel, även om matchen innehöll flertalet situationer för oss att bygga vidare på.

– Vi är riktigt bra mellan minut 25 och 60. Under den perioden går det knappt att se någon nivåskillnad mellan oss och dem. Sen är de tunga, rutinerade och erkänt skickliga på hörnor. Resultatet är såklart inte kul, men totalt sett är jag ändå stolt över att vi vågar spela vårt spel och att vi inte ber om ursäkt för oss, säger huvudtränare Tobias Birgersson.