Årets publiksnitt i topp 3

Succé på planen, publikdrag på läktaren. IFK Göteborg är på väg mot sitt tredje högsta hemmasnitt sedan Gamla Ullevi invigdes och det bästa sedan 2015.

2015 var IFK Göteborg med i guldstriden hela vägen fram till sista omgången, då Norrköping dock spelade hem Lennart Johanssons pokal.
Att säsongen ändå var uppskattad av blåvita supportrar visar hemmapubliksnittet på 14 350 åskådare, det högsta på nya Gamla Ullevi sedan arenan invigdes för tio år sedan.
Premiäråret – 2009 – då det också avgjordes i den avslutande matchen (AIK, 1-2) kom det likaså många åskådare. Med snittet 13 813 är det tvåa på listan 2009–2018.
I år ser vi ut att få en ny trea…
Efter senaste matchen mot Kalmar och inför höstavslutningen är siffran 13 266.
– Vi hoppas givetvis på en bit över 10 000 då Sirius kommer på besök. Sedan har vi prestigederby mot Häcken och därefter Djurgården på guldjakt, två matcher som rimligen borde locka riktigt många åskådare. Kanske kan vi i år till och med utmana andraplatsen, säger Josefine van Ginhoven, evenemangsansvarig i IFK Göteborg och fortsätter:
– Supportrarna har självklart en stor del i publikökningen. Allt ifrån stämningen på Gamla Ullevi till den gemensamma kraftsamlingen i marknadsföringen till våra hemmamatcher spelar stor roll. När klubben och supportrarna gör saker ihop blir det bättre resultat och det hoppas vi kunna utveckla ytterligare.

En annan stor anledning till ökningen är naturligtvis det som sker på plan. Enda förlusten på hemmaplan kom mot Örebro (0–1) i sista matchen inför sommaruppehållet. I övrigt har det blivit sex vinster och fyra oavgjorda och målskillnaden 17–3.
Hemma i egna borgen är IFK Göteborg inte att leka med.
Robin Söder – stekhet anfallare och tvåa i den totala skytteligan med sina elva fullträffar – säger:
– Givetvis speglar det vi åstadkommer på plan intresset och närvaron av våra supportrar. Samtidigt är det ingen hemlighet att det tryck och den atmosfär som skapas av våra anhängare gör att vi spelare orkar plocka fram ytterligare några procent. Vi blir lite bättre och starkare, motståndarna får det en aning jobbigare. Det kan innebära marginaler som avgör till vår fördel. Vi hoppas på samma fantastiska stöd resten av säsongen.

Topp 3 sedan 2009:
2015: 14 350.
2009: 13 813.
2017: 12 299.

Återstående hemmamatcher:
Lördag 21 september, 18.00: Sirius.
Söndag, 29 september, 15.00: Häcken.
Måndag 21 oktober, 19.00: Djurgården.
Lördag 2 November, 13.00: Östersund.

Köp era biljetter här.

Skyttetoppen allsvenskan:
12 mål: Muamer Tankovic, Hammarby.
11 mål: Robin Söder, Carlos Strandberg (Örebro), Jordan Larsson (IFK Norrköping).
10 mål: Markus Rosenberg (Malmö FF) Mohamed Buya Turay (Djurgården), Tarik Elyounoussi (AIK).