Blåvitts damlag är igång

2020 kommer IFK Göteborg för första gången att ha ett damlag i seriespel.
Truppen består av 14- och 15-åriga spelare från klubbens akademi.
– Det känns nästan overkligt att vi är Blåvitts första damlag, säger lagkaptenen Malva Larsson.

Beslutet fattades redan på årsmötet i våras. Vid det extrainsatta årsmötet i november bestämdes mer exakt hur IFK Göteborgs damlag ska startas upp. Dagen efter anmäldes laget för spel i division 4 nästa säsong. Intresset utifrån är stort. Nu har planerna börjat ta form på allvar.

De viktigaste byggstenarna fanns redan på plats. Spelarna som utgör IFK Göteborgs första damlag kommer från den egna akademin. Denna säsong har de spelat i serien för 14- och 15-åringar.
– Alla i laget blev väldigt glada när vi fick veta att det faktiskt skulle bli ett damlag. När vi fick veta att det är vi som ska spela där… det var som en dröm. Det är ju historiskt, säger ytterbacken Malva Larsson, 15.

Hon har spelat i IFK Göteborg i tre år och kom från Backatorp IF 2016. Sedan två år tillbaka är hon lagkapten.
– Vi är ett lag som fokuserar mycket på vårt eget passningsspel och vad vi själva gör när vi har bollen. Jag tycker att vi spelar ganska fin fotboll. Vi har fått ihop ett bra lag redan och det känns som att det är ett bra läge att starta ett damlag nu, säger Malva.

Lagkompisen Filippa Hopkins, 15, är anfallare och gjorde sin första säsong i Blåvitt i år. Hon kommer från Floda BoIF.
– Jag tänkte direkt när jag hörde att det skulle bli ett damlag att det ska bli otroligt kul och ännu roligare att det är vi som ska vara det. Det känns verkligen som att det var på tiden. Det borde egentligen ha hänt för längesen, säger hon.

Laget har vunnit sin serie för 15-åringar de två senaste säsongerna. I division 4 väntar spel mot vuxna kvinnor på seniornivå.
– Många i vårt lag har spelat med damjuniorerna och har känt på nivån där. Det är klart att det säkert kan bli tufft för oss fysiskt, men jag tror mycket på vårt eget spel. Vi har bra passningsspel och vi har många små spelare som är tekniskt duktiga. Jag tror inte att vi kommer att förändra så mycket i själva spelet, säger Malva Larsson.

Vi är väldigt ödmjuka eftersom våra spelare är unga och i starten på sin utveckling som fotbollsspelare

Vad är dina förväntningar inför seriespelet med damlaget, Filippa?

– Vi ska försöka komma in i det så snabbt det bara går. Det kommer att vara mycket nytt för oss när vi spelar på seniornivå, och vi kommer säkert att lära oss mycket.

Vad tänker ni om förväntningarna utifrån?

– Det är klart att vi har sett att många supportrar är intresserade och skriver om oss positivt i sociala medier och så. Det är bara roligt att det finns ett stort stöd. Några kanske blir förvånade över att vi är så unga. Det ska bli spännande att se hur många som kommer på matcherna när det drar igång, säger Malva.

Filippa fyller i:
– Folk får en viss typ av förväntningar eftersom vi heter IFK Göteborg. Det är en del att leva upp till. Men vi vet att detta blir första säsongen och att vi ska bygga något bra på sikt. Det känns väldigt spännande och roligt att komma igång på allvar snart.

Damlaget kommer att ha sin administrativa hemvist hos IFK Göteborg akademi. Eftersom en spelartrupp redan finns planeras det inte för värvningar utifrån i dagsläget.
– Vi har avslutat vårt samarbete med Göteborg FC i damallsvenskan. När det gäller värvningar av äldre spelare så är det inte aktuellt i dagsläget. Vi vill att den här truppen ska vara stommen som vi bygger på under lång tid, säger akademiansvarige Jonas Olsson.

Cristian Loayza och Peter Svanström har tränat laget tillsammans de två senaste säsongerna. Dessförinnan var Cristian tränare i ytterligare två år.
– Det känns väldigt tryggt och bra att få fortsätta med tjejerna. Det är en grupp med spelare som är ambitiösa och som gillar att utvecklas. Det har hänt mycket med deras spel både individuellt och som lag de senaste åren, säger Cristian Loayza.

Under säsongen 2020 kommer truppen att spela dels i damlagsserien och dels i F17-SM, som under våren är en regionalserie och därefter övergår i ett nationellt slutspel.
– Det händer mycket för dem nu. Många är mitt i uttagningar inför idrottsgymnasiet. Det är ett pussel för att få ihop allt. Vi kommer att ha ungefär tre dagar mellan matcherna under säsongen. Det ska rymmas rehab mellan matcherna. Det blir perfekt för oss att spela i två serier så att vi får mycket matcher och kan ge speltid till många spelare, säger Peter Svanström.

Vad har ni för mål med nästa säsong för damlaget?

– Vi är väldigt ödmjuka eftersom våra spelare är unga och i starten på sin utveckling som fotbollsspelare. Vi är inte färdiga som lag. Vi har inte bestämt några exakta målsättningar men kommer att göra det när vi startar upp den nya säsongen. Med det sagt vill vi vinna allt vi ställer upp i – men det får inte ske på bekostnad av utvecklingen och den process som vi måste gå igenom på längre sikt, säger Cristian Loayza.