Miljontillskott för Europaspel

Vi och de andra svenska klubbarna får miljonbelopp från Europafonden för att spela i Europa.
Det är elitfotbollens huvudpartner Unibet som står för finansieringen.

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i antingen Champions League eller i Europa League.
De klubbar som berörs är vi i form av vår seger i svenska cupen, de regerande svenska mästarna Djurgårdens IF – som kvalar till Champions League – och Malmö FF och Hammarby IF.

Europafonden kommer att delas ut varje år på så sätt att den regerande svenska mästaren får 50 procent av pengarna i fonden medan övriga tre klubbar får varsin tredjedel av de 50 procent som återstår. Pengarna är till för att de svenska klubbarna ska ha så bra möjligheter som möjligt att klara av kvalet, och på så sätt kunna nå ett gruppspel.

Pengarna fördelas enligt följande – Djurgårdens IF får tre miljoner kronor för kvalet till Champions League och Malmö FF, Hammarby IF och IFK Göteborg får en miljon kronor vardera för kvalet till Europa League. Skulle någon av klubbarna nå ett gruppspel så betalas 1,5 gånger den utbetalda summan tillbaka till nästa års fond.

– Det är otroligt viktigt för svensk fotbolls utveckling, både sportsligt och ekonomiskt att svenska klubbar kontinuerligt kvalar in till gruppspel i Champions League och Europa League. Vi har därför valt att avsätta medel varje år till Europafonden. Denna fond delas ut till de lag som kvalificerar sig för Europaspel varje sommar. Tanken är att dessa pengar ska öka möjligheterna för våra svenska klubbar att göra en ordentlig satsning för att nå gruppspelet, säger Per Carlander på Unibet.

Årets kval till Europa spelas som enkelmöten. Vi går in i den andra kvalomgången till turneringen.