Nytt samarbete med Menstrosan.se och Tripnet

Ett inkluderande initiativ.

Dam- och flickspelare i IFK Göteborg kommer hädanefter att erbjudas menstrosor i samband med träning och match.
Detta gör vi i samarbete med Menstrosan.se och vår partner Tripnet.
– Samarbetet ger oss möjligheten för att skapa inkluderande, trygga och hållbara miljöer, säger IFK Göteborgs hållbarhetschef Elisabeth Anderton.

I IFK Göteborg har vi såväl dam- och herrlag som flick- och pojklag.
Det forskas och utvecklas mycket inom idrott och prestation. Dessvärre saknas mycket forskning gjord på flickor och kvinnor, och fortfarande år 2024 råder stor tabu kring vissa ämnen när det handlar om jämställdhet och jämlikhet.

Mens till exempel är en sådan sak.
Mensen är ett kvitto på att allt står rätt till i kroppen. Och att träna vid mens har många fördelar. Det kan göra dig på bättre humör, minska mensvärken och ge dig mer energi.
Trots det visar flera studier att många tjejer avstår träning vid mens.

Nu startar IFK Göteborg ett samarbete med Menstrosan.se.
Ett samarbete som innebär att menstrosor framöver kommer att ingå i våra ordinarie träningskit för våra flicklag och för vårt damlag.

Menstrosan.se grundades av vännerna Caroline Sillrén och Marielle James, som identifierat problem och utmaningar när det kommer till menstruation och vill kunna erbjuda sköna och snygga menstrosor som är snälla mot miljön och plånboken.

– Vi kan erbjuda en trygg och hållbar lösning vid mens så att tjejerna kan prestera fullt ut utan att behöva oroa sig för läckage. Vårt samarbete är ett unikt steg för att främja kvinnligt idrottande vilket vi är oerhört stolta över, säger Caroline Sillrén.

– Att göra menstrosor till en självklar del av tjejernas uppsättning av träningskläder, är att ge dem exakt de förutsättningar som krävs för ett jämställd idrottande. Här tycker vi verkligen att IFK Göteborg går i bräschen och vi är stolta över att samarbeta med dem och Tripnet, säger Marielle James.

Vår partner Tripnet bidrar med finansiering av samarbetet.

– Vi på Tripnet tror på kraften i lika möjligheter, både på fotbollsplanen och utanför. Vi strävar efter en enkel, men ändå så fundamentalt viktig målsättning: hundra procent jämställdhet. Det handlar om att skapa en miljö där alla, oavsett kön, ges samma förutsättningar att lyckas och utvecklas, säger Ulf Persson, vd Tripnet och fortsätter:

– Det är med glädje vi ser att vårt samarbete med IFK Göteborg nu sätter en ny standard inom fotbollen, där vi tillsammans erkänner och agerar utifrån dessa behov. Att inkludera mensskydd i spelarnas utrustningspaket känns lika naturligt som träningskläder; det är ju trots allt 2024. För oss är det viktigt att akademin inkluderas i detta arbete, för att ge tjejerna samma förutsättningar som killarna. Vi anser att mens borde vara en icke-fråga, men eftersom så inte är fallet ser vi det som vårt ansvar att driva denna förändring. Jag önskar att vi kunde slippa internationella kvinnodagen, men inser tyvärr att den fortfarande spelar en viktig roll.

Elisabeth Anderton, hållbarhetschef IFK Göteborg:

– Vi arbetar ständigt för att skapa inkluderande, trygga och hållbara miljöer och detta samarbete ger oss den möjligheten. Vi kan erbjuda resurser och stöd, öka kunskapen och skapa förutsättningar till en öppen kommunikation om menstruation.

Läs mer om Menstrosan

Läs mer om vår partner Tripnet