2017 IFK Göteborg-IFK Norrköping 1-2

Cupäventyret är över

Ibland är sporten fotboll varken logisk eller rättvis. Det fick vi tyvärr ett nytt bevis på en kylig lördagskväll på Ullevi.
Svenska cupen är över för IFK Göteborg efter 1–2 (0–0) i kvartsfinalen mot Norrköping.

Offensivt skapades det ett stort antal chanser. Defensivt släppte Mattias Bjärsmyr och de övriga knappt till något överhuvudtaget.
Då kändes givetvis extra tungt att konstatera att det stod 1–2 på Ullevis gigantiska resultattavla efter 90 minuter.

Blåvita göteborgare överglänste klart sina kamratkollegor i den första halvleken och skapade – med Mads Albaek som begåvad uppspelspunkt i en roll mellan mittfält och anfall – åtminstone fem riktigt bra möjligheter på Ullevis gröna och får årstiden mycket fina gräsmatta.

9: Sören Rieks fick ut bollen till högerkantens Elias Omarsson, som lyfte förbi bortre stolpen där Mads Albaek direktspelade vidare framför mål.
17: Abdul Razak tungt skott utanför efter hörna.
28: Rieks jagade ikapp boll till vänster och nere vid kortlinjen. Lyfte in till Mads, som inte fick till en perfekt träff med pannan och fick se nicken gå strax utanför.
31: Albaek spelade fram Sebastian Eriksson, som avslutade strax utanför stolpen.
43: Inledande halvlekens bästa anfall. Emil Salomonsson, för dagen vänsterback, släppte bakåt till Eriksson. ”Sebban” spelade vidare in i boxen till Rieks, som klackade fram Albaek till ett jätteläge. Skottet gick dock över.

Det såg likadant ut efter paus.
48: Omarsson tog sig fram och sköt stenhårt mot gästernas målvakt Michael Langer, som räddade till hörna.
53: Vänsterskott över av Mikael Boman.
Många möjligheter, ingen utdelning.
Då hände det som inte sällan sker.

Skott i det första anfallet på lång tid, retur från Pontus Dahlberg och en tå av gästernas Kalle Holmberg – och det var 0–1.
Blåvitt gav sig ut på kvitteringsjakt. Tryckte på – vilket gav Norrköping möjligheter att ställa om. På en sådan styrde Holmberg in sitt andra mål – och det var 0–2.
– Jag tycker vi har ganska bra koll på dom när målet kommer. Sedan är det klart att det ger dom energi, säger tränare Jörgen Lennartsson.

Blåvitt fortsatte dock att jobba. På ett perfekt inlägg från Salomonsson nickade Mikael Boman vackert in reduceringen med tio minuter kvar att spela.
Sista delen av matchen fanns två debutanter i Henrik Björdal och Mix Diskerud på planen och var med i den intensiva avslutningen för att få till ett oavgjort resultat och därmed förlängning.
Det skapades hörnor, frisparkar, kalabalik framför östgötarnas mål, men det ville sig inte.
Lennartsson:
– Det är en bra match i högt tempo. Vi hade otaliga lägen att kvittera men var inte tillräckligt skickliga när vi fick chansen.

Det var en sån där match där logik och rättvisa saknades.